top of page
Yazarın fotoğrafıYakaza Psikoloji

Çocuk ve Ergenlerde Riskli Davranışlar

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2020

Büyüme döneminde pek çok ebeveyn çocuklarının davranış şekillerini gözlemler. Özellikle çocukluktan ergenliğe geçiş dönemi büyük önem taşır. Bu dönemde çocuklarda, ani çıkışlar, beğenilmeme duygusu, bir gruba ait olma isteği, farklı alanlara yönelme gibi duygu geçişleri ortaya çıkar. Ebeveynler dikkatli olmaz, çocuklarına gereken anlayış ve ilgiyi göstermezse, riskli durumlarla karşı karşıya kalabilirler. Riskli davranış dediğimiz kavram, çocukların ve ergenlerin iyilik hallerini tehdit eden, yetişkinliğe erişmede de sorumluluk sahibi birey olmalarını sınırlayan davranış biçimleri şeklinde tanımlanabilir.


Yanlış Arkadaşlıklar

Günümüzde ergenlik çağının verdiği hazla, çocukların yanlış arkadaşlıklar edinmesi son derece sık rastlanan bir durumdur. Çünkü kendini kanıtlama ve çevreden değer görmek adına, güçlü olduğuna inandıkları arkadaş gruplarını seçerler. Kendilerinden çok başkaları üzerinde nasıl bir izlenim yarattıklarına odaklanırlar. Dışlanma, değer görmeme ve yalnız kalma korkusuyla hata yapmaları da kaçınılmaz olur. Edindikleri yanlış arkadaş çevresinin etkisiyle, etrafa karşı acımasız tutumlar sergileyebilir, aileleri ile sağlıklı ilişki kurmaktan kaçınabilirler. Anne babaları ayrı olan ya da problemli ailelerde büyüyen çocuklarda yanlış arkadaşlıklar sıkça görülür. Evde göremedikleri ilgiyi başka yerlerde aradıklarından, girdikleri gruba göre hareket ederler.


Ailelerin Görevleri

Anne babalara çocuklarının ergenliğe geçiş dönemlerinde önemli görevler düşer. Hiçbir şekilde çocuklardan gözlerini ayırmamaları gerekir. Her hareketlerini takip etmeli, mümkünse de çocuklarının arkadaşlarını tanıma fırsatı edinmelidirler. Aksi tavırlara maruz kaldıkları zamanda, mutlaka çocuk - ergen terapistlerinden yardım almak ve birlikte ilerlemek en doğru çözümdür. Çünkü zamanında müdahale edilmediği takdirde, ergenlik dönemindeki yanlış seçimler ve yapılan hatalar ilerleyen yaşlarda büyük sorunlar doğurabilir. Bu durum sonrasında, okuldan kaçma, şiddete eğilim, erken yaşta cinsel ilişkiye girme, suç işleme, kötü alışkanlıklar gibi pek çok boyuta varabilir. Özellikle ergenlik dönemlerinde yaşanan ikili ilişkilerde, deneyim elde etmek adına erken yaşta cinsel ilişkiye girme önemli bir sorundur. Geleceği düşünmeden yapılan hareketler nedeniyle, yetişkinlik döneminde büyük pişmanlıklar yaşanabilir. Aileler çocuklarının arkadaş çevresinin yanında, kız ya da erkek arkadaşlarını da yakından tanımalıdır. Dönemleri gereği ergen - çocuklar aksi tavırlar sergileye bileceğinden, uzmana danışılmalıdır.

531 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page