top of page
  • Yazarın fotoğrafıYakaza Psikoloji

Çocuk-Ergenlerde Parmak Emme ve Tırnak Yeme

Çocuklarda parmak emme ya da tırnak emme alışkanlıkları, küçük yaşlardan itibaren görülebilen bir sorundur. Günümüzde 3-4 yaşındaki çocukların, %33’ünde parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıklarına rastlanır. Ergenlik çağına gelindiğinde ise bu oran %44’e kadar çıkabilir.


TIRNAK YEMENİN BAŞLICA NEDENLERİ

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığının oluşmasındaki en belirgin sebep, çevreden onay görmemeleri şeklinde açıklanabilir. Ailelerinde tırnak yiyen bireylerin yer alması da, çocuğun aynı hareketi doğru olarak algılayarak tekrar etmesine zemin yaratabilir. Tırnak yemenin başlıca nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

· Aile içerisinde aşırı baskıcı ve otoriter tutumlar sergilenmesi,

· Çocuğun azarlanarak çeşitli nedenlerle eleştirilmesi,

· Anne baba arasında geçimsizlik yaşanması,

· Çocuklar arasında ayırım yapılması ve kıskançlık durumunun oluşması,

· Ailede herhangi birinin tırnak yeme eylemini gerçekleştirmesi nedeniyle taklit etme yoluna gidilmesidir.


NELER YAPILABİLİR?

3 ya da 4 yaşına kadar anne babanın, çocuğun tırnak yeme davranışını görmezden gelmesi etkili yöntemlerden biridir. Alışkanlık sürdüğü takdirde, nedenleri araştırılarak çözüm yolu aranmalıdır. Çocukları azarlamak ya da ceza vermek gibi tutumların tam tersine, korkmalarına ve kaygılanmalarına neden olacak durumlardan onları uzaklaştırmak önem taşır. İlgilerini başka yöne çekmek de, sonuç veren yollar arasında yer alır. Televizyon izlerken ağzını çiğneyecek herhangi bir şeyle meşgul etmek tırnak yemeyi önleyebilir. Tırnak yemenin kötü alışkanlıklardan sayılmadığı ve isteyen herkesin kolaylıkla bu alışkanlığı bırakabileceği de çocuğa uygun şekilde anlatılabilir.


PARMAK EMME

Parmak emme doğumdan 3 ya da 4 ay sonrasından itibaren çocuklarda rastlanabilen davranış şeklidir. 1 yaşına dek bu durum normal karşılanabilir. Ancak 4 yaşından sonra bırakılması gerekir. Devam ettiği durumlarda alışkanlık haline gelip, 5-6 yaşlarında dişlerde çeşitli fonksiyonlar meydana gelebilir.

ALINACAK ÖNLEMLER

Öncelikle, anne ve babalar parmak emmenin zararsız bir alışkanlık olduğunu bilmelidir. Çocuğun bırakması için sert yöntemlere başvurulduğu takdirde, çocuk ailesinin zıttına gitmek amacıyla alışkanlığı daha da pekiştirebilir. Ayrıca başka kronik bozukluklara da yol açabilir. Küçük yaşlarda anne sütünün yanında uygun ek gıdalarla çocuğun beslenmesi alınacak önlemlerin başında gelir. Anne çocuğu beslerken göğsüne yatırmalı ve ona sevgiyle baktığını hissettirmelidir. 1 yaşından sonra parmak emme eylemi sürerse, çocuk mutsuz ve üzgün anlamına gelebilir. Geniş ve çeşitli aktivitelerle onu oyalamak ve kendisini iyi hissettirmek etkili olabilir. Eğer 4-5 yaşlarında da devam ederse, çocuklar o yaşlarda büyükleri taklit etme yoluna gideceğinden uygun bir dille konuşmak ve çevreden hoş görünmediğini açıklamak olumlu sonuçlar doğurabilir. Bütün bunların yanında tabi ki çocuğun yaşadığı problemi de göz önünde bulundurarak uzmana danışılması gerekmektedir.

135 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page