top of page
  • Yazarın fotoğrafıYakaza Psikoloji

Çocuklarda Alt Islatma

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2020

Alt ıslatma çocuklarda belli bir yaşa kadar gece ya da gündüz meydana gelebilen davranış şeklidir. Anne babalar, özellikle çocuklarının uyku saatlerinde yatağı ıslattıklarına şahit olabilir. Bu durum çocuğa tuvalet eğitiminin verilme sürecinde doğal karşılansa da, uluslararası sınıflamalar bazında zihinsel gelişimi normal ilerleyen çocuklarda üzerinde durulması gereken sorunlardan biridir. Alt ıslatma sorununun kronolojik olarak 5 yaşına kadar devam etmesi beklenir. Gece saatlerindeki kaçırma erkek çocuklarında daha sık yaşanırken, gündüz saatlerindeki kaçırmalarda kız çocuklarında görülür. İdrar kaçırma bazı aileler tarafından çok dikkate alınmasa da, hem ailelerin hem de çocuğun günlük hayatını önemli oranda etkiler. Sürekli tekrarlanan alt ıslatma olayları, anne babalarda kızgınlık, hayal kırıklığı, yetersizlik ve suçluluk gibi duygular doğurabilir. Ailenin bu konuyu çocuğun yanında dile getirmesi, çocuğu cezalandırması ya da ayıplaması gibi tutumlarda bulunmaması gerekir. Aksi halde alt ıslatma çocukta geçici bir problem olabilecekken, yanlış tepkiler sonucu kalıcı hale gelebilir.


Tedavi Edilebilir mi?

Çocuğun ürogenital sistemine ait organik bozukluk tespit edilirse, alt ıslatma fiziksel sorun olarak açıklanabilir. Bu doğrultuda tıbbi tedavi amacıyla, üroloji uzmanlarına başvurulur. Fakat tıbbi anlamda mikrobik ya da organik bir nedene rastlanmazsa, aile veya çocukta psikolojik problem aranır. Alt ıslatmanın psikolojik nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

· Tuvalet eğitiminin doğru bir şekilde verilmemesi,

· Tuvalet eğitimine erken ya da geç başlanması,

· İkinci bir kardeşin varlığı ve kardeş kıskançlığı,

· Anne babanın aşırı koruyucu ya da kaygılı tutum sergilemesi,

· Genetik sebepler ( ailedeki herhangi bir bireyde kalıtımsal alt ıslatma sorunu yaşanması)

· Okul hayatında problemler olması,(arkadaşlık ilişkileri ve akademik başarı sağlayamama)

· Ailede; ölüm olayları, boşanma, hastalık, şiddet gibi travmatik olayların yaşanması,


Tedavi aşamasındaki en önemli adım çocuğun motivasyonunun yüksek tutulmasıdır. Ebeveynler, çocuklarla sıcak bir ilişki kurarak, alt ıslatma sorununun ortadan kalkacağına güven verdiği takdirde bu süreç çok daha kolay ilerleme kaydeder. Üstelik alanında uzman bir terapistten destek almak için de olabildiğince erken davranılmalıdır. Çünkü alt ıslatma devam ettikçe arkasından, depresyon ve kaygı bozukluğu gibi yeni problemler meydana gelebilir.

57 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page