top of page

EMRD  TERAPİSİ

emdr terapi

EMDR Terapisi Nedir ?

EMDR Terapisi, hayatta yaşanmış olumsuz anı ve travmaları hafızanızdan belirli teknikler ile silen mucizevi bir terapi yöntemidir. EMDR uzun yıllardır yurt dışında kullanılan travma geçirmiş bir çok savaş gazisi ve yıkıcı olaylar ile karşılaşmış mağdur inanların yaşadığı bu kötü anılardan kurtulup hayatlarına devam edebilmeleri için geliştirilmiş hem psikolojik hem nörolojik bir terapi yöntemidir. Emdr terapisi bilinçli göz hareketlerini kullanarak danışanın anılarına yapılan manipülasyondur.

EMDR Aşamaları

  1. EMDR terapisinin ilk adımı diğer terapi türlerinde olduğu gibi hastayı tanımak ve onunla ilgili bilgiler toplamayı içerir. Ayrıca hastanın ve sorunun EMDR için uygun olup lmadığı analiz edilir ve EMDR çalışılacak olan travmatik yaşantı belirlenir.

  2. Terapist EMDR tekniği konusunda hastaya kısa bir eğitim verir ve hastadan terapi için onay alır. Hasta onayı alındıktan sonra bir sonraki adıma geçilebilir. Hastanın EMDR tekniğini kabul etmeme hakkı vardır. Bazı hastalar travmatik olayla yeniden yüzleşmeyi göze alamamaktadır ve reddetmektedir. Ancak terapistin desteği ve güveni sayesinde hasta bu kaygısını aşabilir ve EMDR terapisine ilerleyen zamanda devam edilebilir.

  3. Çalışılmak istenilen anılar belirlenir ve bu anıyı en iyi şekilde tanımlayan resmi seçer. Hasta resme baktığında kendisi hakkında aklından geçen olumsuz düşünceleri belirler. Bu olumsun inançların ne kadar rahatsızlık verdiği 1 ile 10 arasında puanlanır. Aynı zamanda bu düşünce yerine hangi düşünceye inanmayı hayal ettiği belirlenir ve bu inancın ne kadar gerçek olabileceğine 1 ile 7 arasında bir puan verir.

  4. Bu aşamada, EMDR terapisinin temelini oluşturan çeşitli duyarsızlaştırma teknikleri uygulanılmaya başlanır. Hasta seçilen resme baktığında hissettiği olumsuz düşünce ve hisleri düşünerek terapistin uyguladığı, çeşitli uyarımlara (ses, dokunuş ya da göz hareketleri) odaklanmaya çalışır.

  5. Beşinci adım yerleştirme adımı olarak adlandırılır. Yerleştirme aşamasında hastanın belirlediği olumlu inanç, düşünce yine çeşitli uyarımlar uygulanarak yerleştirilir.

  6. Beşinci adım tamamlandığında beden tarama adımına geçilir. Hasta seçilen resmi düşündüğünde bedeninde hissettiği duyumlara odaklanır. Bu rahatsız edici duyumlara karşı yine EMDR teknikleri kullanılarak duyarsızlaşma sağlanır.

  7. Kapanış adımında terapist hastadan gelecek seansa kadar belirlenen resimle ilgili, düşünce, duygu ve bedensel rahatsızlıklarını not alması istenir. Ayrıca bu rahatsız edici duygu düşünce ve hisler ile baş etmesi için çeşitli teknikler ve egzersizler öğretilir.

  8. Yeniden değerlendirme aşamasında önceki seanslar ve hastadaki iyileşme değerlendirilir. Başarılı bir çalışma sonrasında hastalar çoğunlukla, söz konusu olan anıya dair duyguları, düşünceleri ve bedensel sıkıntılarında iyileşme olduğunu belirtir.

 

EMDR Terapisi ile hangi psikolojik sorunlara müdahale edilebilir?

  • Travma sonrası stres bozukluğu olarak bilinen durumlarda (Tecavüze uğrama, cinsel istismar, savaş gazileri, polis ve asker çalışanları)

  • Yaş tutma, Ölümü kabullenememe (Çok değer verdiği yakınlarının ölümü)

  • Depresyon,

  • Fobiler,

  • Obsesif Kompulsif Bozukluk,

  • Panik Bozukluk,

  • Yaygın Kaygı Bozukluğu hastaları EMDR tekniğine başvurulan danışan tipleridir.

bottom of page