GRUP TERAPİSİ
Grup Terapisi Nedir ?
Bireysel terapinin grup halinde gerçekleşmesi olayına “Grup Terapisi” denir. Grup terapisi boyunca danışanlar kendilerininkine benzer sorunlara sahip başka bireylerle, uzman bir psikoterapist eşliğinde belirli amaçlara yönelik çalışmalar yürütürler.
Grup Terapisinin Amacı Nedir?
Grup terapisi, grup üyelerinin, tecrübelerini paylaşarak birbirleri adına sosyal destek sağlamalarını, farkındalık ve öz farkındalık kazanmalarını amaçlar. Ayrıca, hayatlarında yaşadıkları zorluklarla mücadele edebilmeleri için yeni kaynaklar edinmelerine fırsat verir.
Grup Terapisi Kaç Kişiden Oluşur?
Grup terapisi en az 8 ya da 10 kişiyle yapılırken, sayı en fazla 20 katılımcıya kadar çıkabilir. Bir süre sonra farklı nedenlerle katılımcılar gruptan ayrılabilir ve sayıda azalma yaşanabilir.
Grup Terapisinde Neler Konuşulur?
Grup terapisinde üzerinde durulan konular, sosyal fobi, bağımlılıklar, iletişim becerileri, girişkenlik şeklinde sıralanabilir. Pek çok grup, yaşamlarında benzer stresli zamanlardan geçen üyelerden oluşur.
Grup Terapisine Kimler Katılabilir?
Grup terapisine;
-
Çocuklarında hastalık belirtileri gösteren aile grupları ya da boşanma, yer değiştirme(göç), yas, işsizlik ve başarısızlık hissi gibi keskin aşamalardan geçen kişiler,
-
Panik atak, şizofreni, sosyal fobi gibi aynı psikolojik rahatsızlık teşhisi konulan hastalar,
-
Alkol, uyuşturucu, sigara, kumar gibi benzer bağımlılıklara sahip kişiler katılabilir.
Grup Terapisinin Faydaları?
Grup terapisi, danışanlara bireysel terapide bulunmayan pek çok faydayı sağlaması nedeniyle, tercih edilir. Faydalarını sıralarsak;
-
Grup halinde gerçekleştirildiği için, ekonomik anlamda bireysel terapiden daha uygundur.
-
Gruba katılan danışan, kendisine benzer sıkıntılara sahip başkalarını görünce yalnız olmadığını hisseder.
-
Üyeler, yaşadıkları sıkıntılara farklı bir gözden bakabilme imkânı edinirler. Başkalarını dinledikçe kendilerini yönelik farkındalıkları artar.
-
Bir gruba ait olmak ve grup tarafından dinlenmek ve kabul görmek, kişinin kendine olan güvenini artırmasıyla birlikte, ruhsal durumunda iyileştirici etki gösterir.
-
Benzer problemler yaşayan başka bireylere yardımcı olmak ya da onların sorunlarını çözebildiklerini görmek, kendi çözüm yolunu bulabilmesi adına kişiye ümit verir.
Grup Terapisi Ne Kadar Sürer?
Grup terapisi haftada bir kere olacak şekilde, 1,5 ya da 2 saatlik aralıklarla düzenlenir. Bazı gruplar yıllar boyunca yeni katılım ve ayrılanlarla devam ederken, bazıları ise son derece kısa süreli gerçekleşebilir.