top of page

OYUN  TERAPİSİ

oyun terapisi

Oyun Terapisi Nedir ?

Oyun terapisi, çocukluk döneminde bir bireyin hayal dünyasına ve bilinç altına ulaşmak için konusunda uzman psikologların oyun ve oyuncakları araç olarak kullandığı terapi yöntemidir.  Oyun Terapisi oyun çağında çocuklara daha fazla uygulanır. Sonuçları çok belirgindir. Psikologlar oyun terapisini bu amaç ile hazırlanmış alanlarda yapmaktadırlar.

Çocuklarımız büyürken sürekli yeni şeyler öğrenirler. Doğru öğrenme yanında bir çok istenilmeyen davranışında öğrenecekleri unutulmamalıdır. Bir anne baba çocuğunun sürekli yanında olamaz. Öğrenme eğilimi süreklilik arz eder çocuğunuzun davranışlarını düzeltmek, doğru davranışların hayatında kalıcı olmasını sağlamak, öz güveni geliştirmek, sosyal ve sağlıklı ilişkiler kurabilmesini sağlamak amaçlı düzenlenen terapiler oyun terapisi olarak tanımlanabilir.

Oyun Terapisini Kim Yapabilir?

Kitaptan okunarak aile bireylerinin uygulayabileceği bir yöntem değildir. Konusunda uzman, eğitimini almış bir çocuk psikoloğu yada psikolojik danışman tarafından uygulanabilir. Sadece bu amaçla hazırlanmış alanda uygulanır. Merkezler çocukların rahat bir şekilde terapiye girmeleri için bu özel alanları işlevsel oyuncaklar ve oyun alanları ile oluştururlar.

Oyun Terapisi Nerede Yapılır?

Psikolojik danışmanlık merkezlerinde, oyun-terapisi için hazırlanmış oyun alanları, kum havuzları, çocuk ile oyuncakları ve kurgulanan oyunları bir araç olarak kullanacak psikolog için hazırlanan oyun terapi odasının olması gerekmektedir. Bu alanda oyun-terapisi uygulanabilir. Gereksiz süslemeler, kreş, anaokulu alanlarında görülen den farklı bireysel bir oyun alanı. Çocuk bu alanda zaman geçirmek den çok horlanmalı, zaten bulunmak istemediği bir alanda oyun-terapisini gerçekleştirme imkanının olmadığı bilinmelidir.

Çocuklarda Neden Oyun Terapisi Kullanılır?

Çocuklar içinde bulundukları ruhsal problemleri sözlü ifade etmek de zorlanır, bir yetişkinden çok daha kısa sürede dikkati dağıla bilir.  Bu konuda bir terapistin çocuğu konuşturması gözlemlemesi klasik terapist, danışan ilişkisinden uzaktır. Uzun süreli klasik terapilerde çocuklarla görüşme kısa, anne ve baba ile görüşme uzun tutulur.

Çocuğun uzun süreli terapiye alınması gözlemlenmesi için oyun-terapisi çok daha başarılı sonuçlar vermektedir. Bu terapisinde çocuklar hem hareketli ve rahat davranacak, hemde çocukların dikkatini verdiği oyun ve oyuncaklar ile sıkılmadan konuşacaktır. Terapist geçirilen zaman ve gözlem ile çocuk hakkında daha ayrıntılı bilgiye sahip olacaktır

Oyun Terapisi Hangi Yaş Aralığında Uygulanır?

Daha çok çocukluk dönemde uygulanır. Genel olarak 2-12 yaş çocuklarında kullanılır. Ergenlerde uygulanan Theraplay yöntemidir. Yetişkinlerde kullanılan yöntemlerde vardır. Bunlardan bazıları Kum Terapisi ve Kukla Terapisi dir.

Oyun Terapisini Hangi Sorunlarda Kullanılır?

Oyun Terapisi asıl ve yardımcı tedavi yaklaşımı olarak kullanılabilir. Çocukluk depresyonu, içe kapanıklık, kaygı, kardeş kıskançlığı gibi sık görülen problemlerin tedavisinde kullanılır. Oyun terapisi başta depresyon, kaygı problemleri, takıntılar, davranış sorunları olmak üzere hemen hemen her ruhsal bozuklukta ana tedavi ya da yardımcı tedavi yaklaşımı olarak kullanılabilmektedir. Zihinsel engelli çocukların gelişiminde oyun terapisi ile daha hızlı sonuç alındığı bilinmektedir.

Neden çocuklara oyun terapisi?

Neden çocuklara oyun terapisi?

Oyun çocuklar için terapi anlamında kullanıldığında çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etme ortamı bulur. Çocuklar oyun sırasında yaşadıklarının bir parçası olarak davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını yeniden yaratırlar. Oyun terapisinin avantajı, çocukların gelişimlerine uygun terapisel oyunu oluşturabilmelerindendir. Terapist ile çocuğun kurduğu terapisel ilişki ise, çocukların yaşadıkları stresli yoğun duygusal tecrübeyi yansıtan oyunu yarattıklarında kendilerini güvenli hissetmelerini sağlayan olan en önemli unsurdur.

Oyun terapisinin yardımcı olacağı psikolojik problemlerden bazıları neler olabilir?

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu

  • Endişe, korku,

  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (aşırı hareketlilik) bozukluğu

  • dürtüsellik

  • Sosyal içe kapanıklılık

  • Güven eksikliği/depresyon

  • Boşanma sonrası adaptasyon sorunları

Kimler Katılabilir?

3 ile 8 yaş arası çocuklar katılabilir.

Oyun terapisinin süresi nedir?

 

Tıpkı yetişkin terapisindeki gibi bir süre vermek neredeyse imkânsızdır. Terapi süresini etkileyen unsurlar; çocuğun içinde bulunduğu gelişimsel dönem ile yaşadığı hayal kırıklığının ne zaman gerçekleştiği ve derinliğidir. Haftada 1 ya da 2 seans gerçekleşen oyun terapisi seansları birkaç oturumda sonlanabileceği gibi birkaç ay da sürebilir.

bottom of page