top of page
  • Yazarın fotoğrafıYakaza Psikoloji

Cinsel Terapi

Güncelleme tarihi: 7 Oca 2020

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ ne göre insanların sağlıklı, huzurlu ve mutlu yaşam geçirmelerinin önemli bileşeni sağlıklı bir cinsel hayattır. Cinsel birliktelikte oluşan sorunlar zamanla kişilerin duygusal ilişkilerine yansıyabilir veya tersi olarak duygusal ilişkideki anlaşmazlıklar giderek cinsel hayatı etkileyebilir. Bu sebeple; kişiler herhangi bir sorun yaşadığında, sorunun zamanla geçeceğini veya aynı şekilde kalacağını düşünmemeli, sorunun başka yerlere sıçrayabileceğini ve büyüyebileceğini mutlaka göz önünde bulundurmalıdırlar.


Cinsel terapi; bireyin yaşamını her yönden etkileyen duygusal, bilişsel ve davranışsal sorunların çözümünü sağlayan, çarpıklıkları düzeltmeye yardımcı olan bir hizmet türüdür. Aynı zamanda sağlıklı olan cinsel hayatın korunmasını da amaçlar.


Kişiler terapiye partnerleri ile ya da partnersiz katılabilirler fakat; genelde partner ile birlikte çalışıldığında daha hızlı ve sağlam sonuçlar ortaya çıkar. Cinsel terapide çoğunlukla; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu (erektil disfonksiyon), kadında ve erkekte cinsel isteksizlik gibi cinsel sorunların tedavisi yapılmaktadır. Çiftler; sürece hazır ve istekli olduğu takdirde, terapi kısa süreli yani 6-12 seans arası değişkenlik göstermekle beraber hızlı sonuç verir. Nüksetme; yani sorunun tekrar yaşanması durumu genelde oluşmaz ve tedavilerin başarı oranı yüksektir.


Psikolog, psikoterapist, psikiyatrist, ürolog ve jinekolog kişiler lisans eğitimini tamamladıktan sonra cinsel terapi uygulayıcı eğitimini alarak cinsel terapi yapmaya hak kazanırlar fakat; cinsel terapi uygulama biçimi uzmandan uzmana farklılık göstermektedir. Tıp eğitimi almış olan bir uzman organik/fiziksel muayene yapabilir ve tedavi sürecini bir hekim olarak yürütebilirken, psikolog veya psikoterapist olan uzman yalnızca konuşarak yani terapötik ilişkide bulunarak tedavi yapabilmektedir. Terapiye başlayacak kişiler tarafından uzmanların aldıkları cinsel terapi uygulayıcı eğitimi iyi araştırılmalıdır çünkü, terapi seanslarının büyük bir kısmı uzmanın bildiklerini aktarmasıyla geçmektedir. Genelde; seanslarda maket, resim, video, kitap gibi materyaller ile çalışılır.


Psikolog veya psikoterapist tarafından ilk görüşmede, organik ve psikolojik sorun ayrımı yapabilmek için uygun olan uzman (kadınlar jinekoloğa, erkekler üroloğa) kişiye yönlendirilir ve var olan duruma göre tedavi süreci yapılandırılır.


Her terapi türünde terapist ve danışanlar arasındaki güvenirlilik, gizlilik, mahremiyet ve diğer etik ilkeler önemlidir fakat; cinsel terapide bu etik ilkeler daha önemli bir rol oynamaktadır çünkü; istismara açık bir terapi türüdür. Bu yüzden, ilk görüşmede terapi ilkeleri mutlaka konuşulmalı ve terapist ile danışanlar tedavi yapısına beraber karar vermelidir.


Cinsel terapi; belli teknikler ile yapılandırılmış bir terapi türüdür. Terapideki amaç; mutlu ve tatmin edici bir cinsellik sağlamak ve işlevsizliği ortadan kaldırmaktır. Buna ek olarak terapi; süreç içerisinde kişilere açık konuşma, reddetme, isteklerini dile getirme ve sorunları fark ederek çözüm yolları arama noktasında farkındalık kazandırmaktır.


Cinselliğin merkezi beyindir ve tüm terapiler gibi cinsel terapi de zihinsel bir aktivasyon süreci olduğu için cinsellikle ilgili sorunlar bilişsel ve davranışsal yollarla köklü bir şekilde çözülebilmektedir. Asıl önemli olan; sorunlarımızı görmezden gelmemek ve çözüm yolları aramaktır. Sağlıklı günlerin bizimle olması dileğiyle..


Elçin YARLI

Psikolog

57 görüntüleme0 yorum
bottom of page