top of page
Yazarın fotoğrafıYakaza Psikoloji

Çocuklarda 0-6 Yaş Gelişim Takibi

Çocuklarda ilerleyen yaşlarda meydana gelebilecek fiziksel, bilişsel, sosyal ve akademik anlamdaki sorunları fark edebilmek adına 0-6 yaş gelişim takibi önem arz eder. Bu dönemde her şeyin yolunda gittiğini bilmek ya da küçük problemleri büyümeden ortadan kaldırmak hem ailelerin hem de çocukların yaşamını kolaylaştırır. Birçok anne baba daha çocukları dünyaya gelmeden geleceğini planlamaya başlar. Çocuk doğduktan sonra da, endişelenmeler ve kontrol etme aşamasına geçiş yaparlar. 0-6 yaş gelişim takibi de devreye girer.


Çocuğu Tanımakla Süreç Başlar..

Gelişim takibinde öncelikle anne babadan çocuk hakkında çeşitli bilgiler edinilir. Çocukları daha iyi tanıyabilmek amacıyla, gelişim testleri ya da oyun metotları uygulanır. Testlerin sonucunda, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal süreçlerinin takibi yapılır. Sonrasında ihtiyaç duyulan alanla ilgili gelişimine yardımcı olacak etkinliklere başvurulur. Etkinlikler doğrultusunda yapılan tarama testlerinde ve eğitimlerde, anne babalar şu yolları izlemekle yükümlüdür;


· 0-6 yaş gelişim takibi aşamasında çocuğun yaşına uygun oynaması gereken oyunlara ya da oyuncaklara karar verilir.

· Ailelerin çocukları için gerekli gördükleri bilgi, kural ya da beceriyi en doğru yöntemlere başvurarak öğrenmesi sağlanır.

· Çocukta sonradan ortaya çıkabilecek sağlık ve sosyal çevrelere ayak uydurma gibi problemleri önceden fark ederek tedbirler alınır.

Gelişim Takibinin Önemi

Uzmanların yaptığı araştırmalar neticesinde 0-6 yaş dönemi çocukların en kritik dönemi olarak bilinir. Çocuğun bu yaşlarda kazandığı davranışlar, ergenlik ve yetişkinlik dönemindeki karakterini belirler. Ailelerin 0-6 yaş gelişim takibi aşamasında unutmamaları gereken bir nokta da, her çocuğun farklı gelişim özelliklerine sahip olmasıdır. Sakin bir çocuğun gelişim takibiyle, hareketli bir çocuğun gelişim takibi aynı sonuçları doğurmayabilir. Alt sınır ve üst sınır şeklinde tanımlanan aralık içerisindeki değerlerde, gelişimde büyük bir problem olmadığı, sınırın altındaki değerler bazı alanların desteklenmesi gerektiği, sınırın üstündeki değerlerde herhangi bir yeteneği kaybetmemek adına farklı gözle yaklaşılması gerektiğini simgeler. Anne ve babalar 0-6 yaş gelişim takibi sayesinde çocuklarının ilerleyen yaşlarda yaşayabileceği ciddi sorunlara karşı önlem alma fırsatı elde ederler. Çünkü çocuğun zorlandığı alanları erkenden fark ederek, özgüvenini kazanmasına olanak sağlarlar.

104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page